83.91km

Created with Raphaël 2.2.0

↑ 399.6m ⛰

Dan 8: Aix-en-Provence - Arles

7 Septembar, 2018

2 minuta čitanja

Ako ste se ikad pitali šta je gore od dana u kom se desi gomila brda a posle toga i nevreme, pa…

Super su ovakva putovanja jer te svakodnevno iznova podsećaju na to da je biti spreman da brzo doneseš pravu odluku u datom trenutku mnogo važnije nego do detalja isplanirati, a posle slepo pratiti taj plan. Jer planovi su tu da se ne ispune, skrenu pažnju sa drugih opcija, unište ti život ili ti duvaju svih 85km u lice.

Osmog dana našeg putovanja od Aix-en-Provence do Arla putovali smo predivnim valovitim predelima Provanse okruženi vinogradima crnog grožđa, maslinjacima, rekama, morima, vinarijama, rasadnicima orhideja. I put je mirisao isto tako. Na masline i more, a najviše na vino, koje kao da vinarije prosipaju po putu svuda unaokolo.

Vratimo se planovima. Nama je naš plan duvao 85km u lice, išli smo jedva 10km na sat, izgledalo nam je kao da kraja nema, jer čak i kada nema kiše i kada nema brda, ne znači da neće biti vetra, koji je težak kao prethodna dva zajedno. I stvarno, put koji bismo prešli za 3 sata, prelazili smo 6. Poslednjih 10 kilometara izgledalo ke jao da stojimo. Kada smo se potpuno zaustavili vetar bi nas vukao unazad, a kada smo silazili sa bicikla da odmorimo, biciklovi bi padali na vetru. Eto, toliko je vetra bilo tog 7. septembra u Provansi.

I pored toga, stigli smo u Arl oko pola 7 posle podne, grad u kom je Van Gog živeo od 1888 do 1889, a danas grad savremene fotografije i mladih. Pripreme za festival koji će se tamo održati ovog vikenda su u toku i štandovi sa raznom šarenom hranom svuda su unaokolo. Čuje se fado, trube i još jedan u nizu novih francuskih naglasaka.

Arl je još jedan od onih gradova koji svaki čovek upiše u notes pod “Proveriti za master”, “Proveriti cenu kvadrata”, “Proveriti staračke domove”. Mi trenutno proveravamo udaljenost do Seta, jer smo poučeni jučerašnjim iskustvom ponovo nešto - ISPLANIRALI.

Taksiranje bubamare

Hvala na vetrovitoj dobrodošlici

Hvala na vetrovitoj dobrodošlici

Francuski vestern

Francuski vestern

Kad naručite limunadu 10km od Arla

Kad naručite limunadu 10km od Arla

← Prethodni dan Dan 7: Fréjus - Aix-en-Provence Sledeći dan → Dan 9: Arles - Montpellier